2020.08.13, csütörtök
  • Nagyítás
  • Kicsinyítés
  • Általános
  • Akadálymentes változat

A felsőnyáregyházi utak állapotáról

Nyomtatóbarát változatKüldés email-benPDF változat
Kategória: 
A felsőnyáregyházi utak állapotáról

64 lakos írta alá azt a levelet, melyben a felsőnyáregyházi utak állapotának javítását kérik a polgármestertől ill. a képviselő-testülettől. Az önkormányzat - a lehetőségeihez mérten - mindent elkövet annak érdekében, hogy javuljon a közlekedés biztonsága, és az utak minősége, azonban saját fenntartású útjai karbantartását is nehezen tudja megoldani.

A lakosok kérelmét és Mészáros Sándor polgármester válaszát itt olvashatják:

Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Képviselő-testület!

Alulírott Felsőnyáregyházai lakosok az alábbi kéréssel fordulnak Önökhöz:

Az elmúlt évek alatt szomorúan tapasztaltuk, hogy az Árpád út és a Jókai út elviselhetetlenül rossz állapotában semmilyen érdemi változás, intézkedés nem történt, kivéve a rendszerint hétvégén (szombat, vasárnap) a KPM által itt-ott ledobott egy-egy lapát mart aszfaltot.

Kérjük a Tisztelt Hivatalt arra, hogy a két nevezett útvonalat az Alsónyáregyházán történt utakhoz hasonlóan – például Mátyás király út – szíveskedjen megcsináltatni.

Kérjük intézkedésüket arra vonatkozóan, hogy az Árpád úti kisbolttal szemben lévő autóbuszmegálló környékén található hatalmas gödrök, szinte árkok feltöltésre kerüljenek, mivel esetlegesen a hátsó ajtónál babakocsival a felszállás lehetetlen.

Kérjük továbbá segítségüket és intézkedésüket arra vonatkozóan is, hogy a két falurészt összekötő útvonal is hasonlóan legyen kijavítva, mivel jelenleg az átmenő autóforgalom miatt a kerékpárral való közlekedés életveszélyes.

Mielőbbi intézkedésüket köszönjük.

Tisztelt Felsőnyáregyházi Lakosok!

A felsőnyáregyházi utak siralmas állapotáról írt levelüket megkaptam. Az abban említett utak (Árpád út, Jókai út, Alsó- és Felsőnyáregyházát összekötő út) nagymértékű, sajnálatos romlását mi is aggodalommal figyeljük.

Ezen útszakaszok nem az Önkormányzat kezelésében vannak, üzemeltetésük, karbantartásuk a Magyar Közút Nonprofit Zrt. feladata! Többször megkerestük már a társaságot az utak kezelésével, javításával kapcsolatban, és forgalomszabályozás ügyében is. Továbbra is azt állítjuk, hogy az Önök által is leírt szakaszok olyan mértékben járhatatlanok, hogy ezek a térség legrosszabb minőségű útjai.

A témában tárgyalásaink a Magyar Közúttal február 26-án folytatódnak, ahol szeretnénk elérni, hogy kiemelten kezeljék ezt a problémát, és ne csak átmeneti megoldások szülessenek, hanem történjen teljes útfelújítás, a szakaszokat szerepeltessék a Magyar Közút által pályázható Európai Uniós beruházások között.

Egyeztetünk továbbá a kamionok, nehézgépjárművek „kitiltásáról”, esetleges útdíj bevezetéséről is.

Az Önkormányzatnak nincs elég bevétele a saját útjai rendbetételére sem, a Közút kezelésében lévő utak javítására pedig nem kívánunk önkormányzati pénzeket felhasználni.

A tavalyi évben újítottuk fel a „temetői utat”. Azért is döntöttünk ennek az útnak a helyreállításáról, mert ez lehetőséget ad a biztonságos kerékpáros közlekedésre a településrészek között – kérem a bicikliseket, hogy ezt az utat használják.

Az idei évben a településen lévő összes buszmegálló és környezete felülvizsgálatra kerül, ezt követően pedig elvégezzük a szükséges intézkedéseket, javítva ezzel a közlekedők biztonságát és a falu arculatát.

Nyáregyháza, 2013. február 18.

Üdvözlettel:
Mészáros Sándor
polgármester

Hozzászólások

Felsőnyáregyháza és egyáltalán Nyáregyháza főbb útjainak kritikán aluli, életveszélyes állapota miatt az önkormányzatnak meg kellene fontolnia a Közútkezelő kht. ellen az "élet és vagyonbiztonság súlyos veszélyeztetése" miatti eljárás kezdeményezését.

A jogászainkkal megvizsgáltatjuk, hogy érdemes lehet-e egy ilyen eljárást kezdeményezni. Hallottunk olyat, hogy azt mondták, olcsóbb a büntetést kifizetni, mint megcsinálni az utat, és mivel nincs pénz az utóbbira ...

Ugyanakkor az is igaz, hogy ilyen időjárási viszonyok mellett nem lehet még kátyúzni sem. Ha mindent szépen megcsinálnának holnapra, akkor is hamar kijönne a javítóanyag - csak a teljes útfelújítás segíthet már ezen.

Mészáros Sándor
polgármester

Tisztelt Polgármester Úr,
Köszönjük a gyors intézkedést és az útjavítást.
Üdvözlettel
Lula László

Tisztelt Lula Úr!

Az utak karbantartása valóban nem a lakosok feladata, azt az önkormányzatnak kell megcsinálnia. Ehhez kérhetünk hozzájárulást a lakosok részéről, de fizetésre nem kötelezhetünk senkit. A 3-5 ezer forintos összeg ingatlanonként egyébként is csak a felújítás töredékét fedezné.

A földútjainkkal az a legnagyobb baj, hogy a legtöbbnek semmilyen alapja sincs - ha megcsináljuk, hogy kiegyengetjük, az csak átmeneti megoldás, egy nagyobb eső után megint problémák lesznek - pláne, ha nem csak személyautók használják.

Felmerül a kérdés, hogy az önkormányzat miért nem tette eddig rendbe az utakat, ha az ő feladata? Egyrészt azért, mert mindenki várta a csatorna-építést, másrészt pénz sem volt rá - komolyabb felújítás csak pályázati forrásból lehetséges, de ilyenek jelenleg nincsenek.

A helyzet azonban olyannyira leromlott, hogy valamilyen átmeneti megoldást találnunk kell - és fogunk is - ezeknek az utaknak a járhatóvá tételére. Ezzel egyidőben súlykorlátozás bevezetését tervezzük, hogy 3,5 tonnánál nagyobb gépjárművel csak engedéllyel lehessen behajtani.

Üdvözlettel:
Mészáros Sándor
polgármester

Szeretném ezuton meg köszöni annak az okos embernek vagy embereknek akik sok észel meg áldva a Kölcsey utca hepe-hupás földes útját homokkal töltették fel.Jó,hogy így már szegény autosoknak nem kell 20-al cammogniuk,és nem kell félniük esetleges kártól,de azért gondolhatak volna az itt élő,lakó emberekre is akik a port nyelik amit az autósok okozta por fel verés okoz.Meg azóta az autósok nem 20-al hanem van,hogy 80-al száguldanak az úton mit sem törödve az utcába élő kis gyermekkek biztonságával.Eddig el vétve volt,hogy teherautok közlekedtek az utcába,most rendszeresé vált.( hála a Diófasor remek állapota miatt).Ezuton szeretném megkérdezni a T.Polgármester úrtól,hogy önnöknek csak az autósok kényelmének a ki szolgálása a lényeg,vagy esetleg azzal is törödnek,hogy az utcában élők biztonságba,és egészségbe éljenek?

Tisztelt Gyula!

A Kölcsey utcát nem töltöttük fel homokkal, hanem gréderrel rendeztük az út állapotát a helyszínen lévő "anyagból". Sajnos - mivel ez egy homokos területen fekvő út - elkerülhetetlen volt, hogy addig, amíg nem lesz eső, és le nem járják az autósok, porolni fog.
Több telefont ill. személyes megkeresést kaptunk az ott élőktől, hogy tegyük rendbe az utat, mert nemcsak autóval, de már gyalogosan vagy biciklivel sem lehet normálisan közlekedni. A járható út tehát - úgy érzem - nem csak az autósok, hanem mindenki javát, érdekét, kényelmét szolgálja.
Mindazonáltal sajnálatos, hogy az autósok ennyire nincsenek tekintettel másokra, és olyan nagy tempóban közlekednek, hogy ekkora gondot jelent a por. A korábbi 10 km/h helyett most biztonsággal mehetnének 20-30 km/h-ás sebességgel, így mindenki érezhetné a kijavított út előnyét, és akkora por sem lenne. 80 km/h-val pedig amúgy sem lehet belterületen közlekedni...
A teherautó forgalom korlátozására a testület rendeletet alkotott, melyről a következő újságban számolunk be.

MÁS: Felsőnyáregyházán az óvoda előtti új járda mellett és a kereszteződésben a Közút árkokat készített, hogy megszűnjön az az áldatlan állapot, hogy a víz nem folyik le az útról és hatalmas tócsák keletkeznek rajta, az út is állandóan kikátyúsodik. Sajnos ez a kiárkolás sem tetszett ott mindenkinek, pedig meg lehet nézni, hogy milyen állapotok uralkodtak az említett helyen egy-egy nagyobb esőzés vagy a hó elolvadása után...

Üdvözlettel:
Mészáros Sándor
polgármester

T.Polgármester úr!
Nagyon szép és jó dolog,hogy végre elkezték a csatornázást,de azt nem értem,hogy a Csalogány utcába ki termelt homokot miért a Kölcsey utca végébe hordják.Eddig is nyeltük a port,de ezt már az itt lakok valahogy meg szokták és együtt élnek vele.Lassan úgy néz ki a Kölcsey utca a Csalogány utcától mintha egy nagy homok bányába élnénk.Nem elég,hogy két hétig sem szemetes,sem posta nem volt ezt még valahogy elviseltük,de azért ez már sok.Homok van elég itt többet nem kérünk.Esetleg ha valakinek kellene ingyen elviheti,lapátot és munkaerőt adunk
tisztelettel gyula a nyáregyházi sivatagból