2020.03.29, vasárnap
  • Nagyítás
  • Kicsinyítés
  • Általános
  • Akadálymentes változat

Lakossági tájékoztatás a szén-monoxid veszélyeiről

Nyomtatóbarát változatKüldés email-benPDF változat
Katasztrófavédelem

Amint beáll a hideg, és nyárról őszre, nyitott ablakról csukottra váltunk, folyamatosan emelkedik a gázbalesetekkel, szén-monoxid-mérgezésekkel kapcsolatos hírek száma.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság működési területén 2012. november 13-ig nyolcvanszor riasztották a tűzoltókat fűtőberendezéssel kapcsolatos esethez. Tizenötször szén-monoxid-mérgezés miatt riasztották őket, összesen három ember vesztette életét.

A szén-monoxid-mérgezés a téli szezon egyik legjellemzőbb veszélye, amelyet legtöbbször a tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő stb. helytelen használata okoz. A szén-monoxid veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél szinte alig könnyebb, nem irritáló gáz, amely megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson. Levegővétellel kerül a szervezetbe, a vörösvérsejteket támadja meg, megakadályozva ezzel az agy és a belső szervek megfelelő oxigénellátottságát. A magas szén-monoxid-koncentráció perceken belül halált okozhat! Az áldozatot rosszullét fogja el, mozgásképtelenné válik, nem tud magán és a családján segíteni, képtelen az adott helyiséget elhagyni.

A szén-monoxid-mérgezés tünetei:

- Enyhe mérgezés: enyhe fejfájás, szédülés, hányinger, tüsszentés

- Közepes mérgezés: erős fejfájás, erős szédülés, gyors szívdobogás

- Erős mérgezés: ájulás, nehéz levegővétel, súlyosabb esetekben halál

A balesetek oka a fűtő/melegítő berendezések nem megfelelő karbantartása, annak elmulasztása. Szintén növeli a baleset kockázatát, ha nem gondoskodunk a gázkészülék üzemeléséhez szükséges levegő utánpótlásáról, vagy a kémény elhanyagolt állapotban van.

Megelőzésként:

- Gázkészülékeinket évente egyszer SZAKEMBERREL vizsgáltassuk felül, ellenőriztessük.

- Kérjük ki szakember véleményét szagelszívó vásárlása, vagy műanyag nyílászárók beépítése esetén. Ha szükséges, használjunk a lakószobában légbevezetőt, a vizes helyiségekben légelvezetőt.

- A kémények állapotát RENDSZERESEN ellenőriztessük.

- Kérjünk évente felülvizsgálatot gázkészülékeinkhez (kazán, bojler, konvektor). Tévedés azt hinni, hogy a bojler nem szivároghat, vagy nem okozhat balesetet.

- Ne tároljunk tűzveszélyes folyadékot a kazán közelében.

- Napjainkban egyre elterjedtebb a szén-monoxid-érzékelő használata, ez igen hasznos eszköz, tanácsos a lakás egyik frekventáltabb helyiségében elhelyezni.