2024.03.29, péntek
  • Nagyítás
  • Kicsinyítés
  • Általános
  • Akadálymentes változat

Kerékpáros közlekedésfejlesztés Nyáregyházán

Nyomtatóbarát változatKüldés email-benPDF változat
Kategória: 


Sajtóközlemény

Nyáregyháza Nagyközség Önkormányzata 292,39 millió Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert a VEKOP-5.3.2-15 kódszámú, „Fenntartható közlekedésfejlesztés Pest megyében” című felhívás alapján. A Széchenyi 2020 program keretében Európai Uniós támogatással Magyarország társfinanszírozásában megvalósult beruházásban a Magyar Közút és a Pest Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. konzorciumi partnerként vett részt.

Az önkormányzat 2016-ban nyújtott be támogatási kérelmet azzal a céllal, hogy kerékpáros közlekedésre alkalmas úttal kösse össze Alsó- és Felsőnyáregyházát. A pályázat beadásakor fontos szempont volt, hogy fenntartható és környezetbarát közlekedési mód használatával biztonságosabban, kényelmesebben elérhetővé váljanak a település közintézményei, a helyi közszolgáltatások és munkahelyek, illetve a kereskedelmi egységek.

Az elnyert támogatásnak köszönhetően az önkormányzat összesen 3 558 m hosszú útszakaszon valósított meg fejlesztéseket. Alsó- és Felsőnyáregyháza belterületén nyitott kerékpársáv ill. kerékpáros nyom létesült, a településrészek közötti külterületi szakaszon pedig az út kiszélesítésével burkolt útpadkán közlekedhetnek a kerékpárosok záróvonallal elválasztott sávban.

A kivitelezés során több, közlekedésbiztonságot növelő létesítmény is kialakításra került. A buszmegállók közelében kerékpártámaszok és elektromos kerékpár töltő állomások létesültek, a település központjában a Nyáry Pál úton pedig párhuzamos parkolóhelyek épültek. A Kaszner Margit Múzeum előtt autóbuszöböl kialakítására, a Mátyás király út és az Ady Endre út kereszteződésében pedig csomóponti átépítésre került sor. Felsőnyáregyházán az Árpád úton gyalogátkelőhely épült, az autóbusz megállóhelyeknél szilárd burkolatú lelépő létesült a gyalogjárda kapcsolatok kiépítése mellett.

A kivitelezés 2019 augusztusban kezdődött és 2020 júniusban fejeződött be.

A projektről bővebb információ a www.nyaregyhaza.hu oldalon érhető el.

2020. szeptember 7.

 

Meghívó

Szeretettel várunk mindenkit a 2020. szeptember 5-én (szombaton) megrendezésre kerülő kerékpáros napra!
 
14:45-től közös bringakör Alsó- és Felsőnyáregyháza között. 15:30-tól látványos extrém sport show világ- és európa bajnok előadókkal.
 
A rendezvény végén 3 db 50.000,- forint értékű ajándékutalványt sorsolunk ki a résztvevők (regisztrálók) között, melyek a monori Memo-Bike Kerékpár szaküzletben vásárolhatók le.
 
2020. szeptember 1.

 

Tájékoztató nyitott kerékpársáv használatáról

A kerékpáros közlekedésfejlesztési beruházás során Alsónyáregyháza belterületi szakaszán épült nyitott kerékpársáv szabályszerű használatával kapcsolatban több kérdést is kaptunk az elmúlt időszakban.
 
Az alábbi videó - mely elsősorban az autósok számára szolgál hasznos információkkal - szemléletesen mutatja be a létesítmény használatának módját.
 
 
2020. augusztus 12.

 

Tájékoztató burkolatjel festésről

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Nyáregyháza belterületén a készülő kerékpársávok burkolatjel festését 2020. május 26-án végzi a kivitelező cég. Ezen a napon reggel 7 és este 5 óra között az út mellett kialakított parkolóhelyek szakaszosan lezárásra kerülnek és a parkolóhelyeken a megállás időszakosan nem lesz lehetséges.

Kérjük, hogy a közlekedés során figyeljék a lezárásokat és gépjárművel ne hajtsanak keresztül a lezárt területeken!

2020. május 25.

 

Ideiglenes megállóhely-áthelyezés

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Nyáregyháza, Községháza megállóhely ideiglenes áthelyezésére kerül sor 2019. október 25-én (péntek) 08:00-tól várhatóan december 16-áig.

Átépítési munkálatok miatt az autóbuszokra ideiglenesen az Ady Endre út 1/a. szám előtt lehet felszállni.

2019. október 25.

 

Sajtóközlemény

Nyáregyháza Nagyközség Önkormányzata 263,47 millió Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert a VEKOP-5.3.2-15 kódszámú, „Fenntartható közlekedésfejlesztés Pest megyében” című felhívás alapján. A Széchenyi 2020 program keretében Európai Uniós támogatással Magyarország társfinanszírozásában megvalósuló beruházásban a Magyar Közút és a Pest Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. konzorciumi partnerként vesz részt.

Az önkormányzat még 2016-ban nyújtott be támogatási kérelmet azzal a céllal, hogy kerékpáros közlekedésre alkalmas úttal kösse össze Alsó- és Felsőnyáregyházát. A pályázat beadásakor fontos szempont volt, hogy fenntartható és környezetbarát közlekedési mód használatával biztonságosabban, kényelmesebben elérhetővé váljanak a település közintézményei, a helyi közszolgáltatások és munkahelyek, illetve a kereskedelmi egységek.

Az elnyert támogatásnak köszönhetően az önkormányzat összesen 3 558 m hosszú útszakaszon valósít meg fejlesztéseket. Alsó- és Felsőnyáregyháza belterületén nyitott kerékpársáv ill. kerékpáros nyom létesül, a településrészek közötti külterületi szakaszon pedig az út kiszélesítésével burkolt útpadkán közlekedhetnek majd a kerékpárosok záróvonallal elválasztott sávban.

A kivitelezés során több, közlekedésbiztonságot növelő létesítmény is kialakításra kerül. A buszmegállók közelében kerékpártámaszok és elektromos kerékpár töltő állomások létesülnek, a település központjában a Nyáry Pál úton pedig párhuzamos parkolóhelyek épülnek. A Kaszner Margit Múzeum előtt autóbuszöböl kialakítására, a Mátyás király út és az Ady Endre út kereszteződésében pedig csomóponti átépítésre kerül sor. Felsőnyáregyházán az Árpád úton gyalogátkelőhely épül, és az autóbusz megállóhelyeknél szilárd burkolatú lelépő létesül a gyalogjárda kapcsolatok kiépítése mellett.

A kivitelezési munkálatok augusztusban elkezdődtek, és várhatóan jövő tavasszal fejeződnek be.

A projektről bővebb információ a www.nyaregyhaza.hu oldalon érhető el.

2019. augusztus 16.

 

Döntés a közbeszerzési eljárás eredményéről

A Képviselő-testület 2019. április 2-án döntött a "Kerékpáros közlekedésfejlesztés Nyáregyházán 2." tárgyú közbeszerzési eljárás bírálatáról, melynek eredményeként a beérkezett pályázatok közül az összességében legelőnyösebb ajánlatot benyújtó VIANOVA 87 Zrt. ajánlatát fogadta el.

2019. április 5.

 

Megindult az engedélyeztetési eljárás

2018. májusában a TANDEM Mérnökiroda Kft. által készített engedélyezési, illetve kiviteli terveket a fogyatékos személyek érdekeit képviselő Mozgássérültek Budapesti Egyesülete véleményezte.

A lehetséges biztonsági problémák feltárása, azonosítása, megoldása érdekében 2018-ban Közúti Biztonsági Audit készült, amelyet a véleményezés során a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is jóváhagyott.

A kerékpáros közlekedés népszerűsítése, a közlekedésbiztonság szerepének bemutatása érdekében Szemléletformálási Kampányterv készült: a kampány elemeinek megvalósítására a kivitelezés ideje alatt, illetve annak befejeztével kerül sor.

Az önkormányzat a projekt két belterületi építési engedélyköteles szakaszának kiviteli terveit benyújtotta a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalához. Az engedélyeztetési eljárás 2018 májusban megindult.

2018. június 12.

 

Tervezési feladatok a projekt előkészítése során

Az önkormányzat a pályázati dokumentáció benyújtását megelőzően Megvalósíthatósági Tanulmánytervet készíttetett. A Nyáregyháza és Felsőnyáregyháza közötti kerékpáros közlekedésre alkalmas út tervezéséhez szükséges tanulmánytervet a TANDEM Mérnökiroda Kft. készítette el 2015-ben.

Ezt követően kerülhetett sor a tervezésre vonatkozó szerződés aláírására: az önkormányzat a kerékpáros útvonal építési, forgalomtechnikai és felszíni csapadékvíz elvezetési terveinek elkészítésével a TANDEM Mérnökiroda Kft.-t bízta meg 2016-ban. A tervezés során a két belterületi építési engedélyköteles szakaszra engedélyezési terv, a két településrészt összekötő nem engedélyköteles szakaszra kiviteli terv készült.

A kerékpáros közlekedés legfontosabb akadályozó tényezőinek feltárása és a szükséges beavatkozások végrehajtása érdekében Kerékpárforgalmi Hálózati Tervre volt szükség, amelyet a véleményezés során a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kerékpáros Koordinációs Főosztálya is jóváhagyott.

A lakosság megfelelő informálása érdekében Kommunikációs Terv készült, amelynek célja az, hogy az érintettek a projekt előrehaladásáról folyamatosan tájékozódhassanak. Ennek érdekében az önkormányzat hivatalos honlapján jelen aloldalt hoztuk létre, ahol a projekthez kapcsolódó információkat folyamatosan frissítjük annak lezárásáig.

2018. január 12.

 

Kerékpáros közlekedésfejlesztés Nyáregyházán

A Nemzetgazdasági Minisztérium Nyáregyháza Nagyközség Önkormányzatának „Fenntartható közlekedésfejlesztés Pest megyében” c. felhívására benyújtott „Kerékpáros közlekedésfejlesztés Nyáregyházán” c. pályázatát 263 466 000 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte (a projekt azonosítószáma: VEKOP-5.3.2-15-2016-00047). A támogatás mértéke a projekt elszámolható összköltségének 100%-a.

A tervek szerint az önkormányzat összesen 3 558 m hosszú szakaszon valósít meg fejlesztéseket. Belterületen nyitott kerékpársáv, illetve kerékpáros nyom létesül, Alsó- és Felsőnyáregyháza között pedig az út kiszélesítésével, záróvonalon kívüli sávban történhet majd a kerékpáros közlekedés. A fejlesztésnek köszönhetően könnyebben elérhetővé válnak a közintézmények, a munkahelyek, illetve a főbb köz- és kereskedelmi szolgáltatások.

Egyéb, közlekedésbiztonságot segítő létesítmények is épülnek: a faluközpontban a forgalomvonzó létesítmények mellett párhuzamos gépjárműparkolók, a buszmegállók közelében kerékpártárolók épülnek. A Kaszner Margit Múzeum előtt autóbusz öböl, Felsőnyáregyházán pedig gyalogos átkelőhely kerül kialakításra.

A tervek szerint a projekt fizikai befejezésére, a kerékpáros közlekedésfejlesztés megvalósítására 2019. december 31-ig kerül sor.

Bízunk benne, hogy a fejlesztés révén egyre többen választják majd a kerékpáros közlekedést, s ezáltal egy egészségesebb életmódot.

2017. augusztus 14.